Türkiyede Görülmesi Gereken 50 Yer

 

1-Sultanahmet Camii-İstanbul

Sultan Ahmet Camii

Fatih’te Sultan Ahmet meydanında bulunmaktadır. I. Ahmet tarafından Mimar Sedefkar Mehmet Ağa’ya yaptırılmıştır. Mimar Sinan’ın üslubu dikkate alınarak yapılan Sultan Ahmet Camii Ayasofya’nın tam karşısında bulunmaktadır. Ayasofya’nın karşısında bulunmasından dolayı onu görkemine uygun olarak yapılmıştır. Geniş bir avluya yapılan Sultan Ahmet Camisi 6 minareli olarak yapılmıştır.

Caminin dört köşesinde bulunan 4 minare üç şerefeli, avlusunda bulunan 2 minare ise iki şerefeli olarak yapılmıştır. Sultan Ahmet Camisi; mavi, yeşil ve beyaz İznik çinileri ile bezendiğinden dolayı Avrupalılar tarafından Mavi Cami olarak adlandırılmıştır. İç ve dış mimarisi, çini ve kalem işlemeleri ile ihtişamlı güzelliğe sahip Sultan Ahmet Camii görülmesi gereken tarihi güzelliklerdendir.

 

2-Miniatürk-İstanbul

Miniatürk

Minik Türkiye yada diğer ismi ile Minyatür Türkiye parkı diyeceğimiz bu muhteşem yapı İstanbul ilimizin Haliç kıyısında bulunur. Bu park dünyada ender görülen ülkemizde ise tek olarak hizmet vermektedir. Miniatürk 2001 tarihinde temeli atılmış iki yıl çalışma sonucunda 2003 yıllında hizmete girmiştir. Peki, bu parkta ne var. Niye bu kadar önemli diyorsanız işte size cevabı. Siz ülkemizin değişik illerini gezip en güzel yapılarını görmek ister misiniz? Sanırım herkes ister.

Peki, ben size desem ki 2 saatte ülkemizde bulunan en güzel yapılarını gezme şansınız var desem şaşırır mısınız? Sanırım şaşırırsınız. İşte şaşıracağınız mekân burasıdır. Bu park yukarıdan da belirttiğim gibi minik Türkiye’dir. Ülkemizde bulunan 122 eseri orijinalerinden 1/25 oranında küçülterek burada sergilenmektedir. Bu eserler 9 ayrı dilde bilgi vermektedir. Yani hiç Urfa’ya gitmeden burada Balıklı gölü ziyaret edebilirsiniz. Yada Ankara’ya gitmeden Anıtkabir’i ziyaret edebilirsiniz. Bunun gibi 122 eser bulunuyor.

 

3-Dolmabahçe Sarayı-İstanbul

Dolmabahçe Sarayı iç Görüntüsü

İki büyük devlete hizmet etmiş bu saray İstanbul ilimizin Beşiktaş ilçesinde bulunur. Osmanlı devletinin son dönemleri ve Cumhuriyet Döneminin en önemli saraylarından olan Dolmabahçe Sarayı; Osmanlı Padişahı Abdülmecid tarafından yaptırılmıştır. Mustafa Kemal Atatürk bir müddet bu sarayda yaşamış ve burada vefat etmiştir. Deniz manzarası, iç ve dış mimarisi ile ihtişamlı bir görünüme sahip Dolmabahçe Sarayı görülmesi gereken yerlerdendir. Dolmabahçe Sarayı pazartesi ve Perşembe dışında her gün ziyarete açıktır.

 

 

4-Ayasofya-İstanbul

Ayasofya Müzesi

Ayasofya, bir zamanlar yüzyıllar boyu çeşitli dinlere hizmet eden bir ibadethane idi. 537 yılında inşa edildiğinde Konstantinopolis Patrikliği’nin ev sahipliği yaptığı bir Yunan Doğu Ortodoks bazilikası olarak başladı. 1453’te cami haline geldi, 1931 yılına kadar bu şekilde kaldı ve kapatıldı. 1935’te müze olarak yeniden açıldı. Bir zamanlar dünyadaki en büyük katedraldi ve bir zamanlar Bizans mimarisine mükemmel bir örnek olduğu için Sultanahmet Camii de dahil olmak üzere diğer camilere ilham kaynağı oldu.

 

5-Kapalı Çarşı-İstanbul

Kapalı Çarşı

Alışveriş yapmak isteyenler için Kapalıçarşı mutlaka görülmesi gereken ilk yerdir. 5.000 mağazası ile dünyanın en büyük kapalı pazar alanlarından bir tanesidir. Günde yaklaşık çeyrek milyondan fazla ziyaretçiyi alan pazar, mücevher, uçabilen ya da bulunmayan halılar, baharatlar, antikalar ve elle boyanmış seramik gibi bir çok ürünün satıldığı bir pazardır.

 

 

6-Galata Kulesi-İstanbul

Galata Kulesi

67 metre yüksekliğindeki Galata Kulesi, İstanbul silüetini geçerek eski kentin ve çevrenin muhteşem manzaralarını sunmaktadır. Mesih Kulesi olarak da bilinen ortaçağ taş kulesi, 1348 yılında İstanbul’un yapıldığı en yüksek bina idi. Bir zamanlar yangınları haber vermek için kurulan kule, şimdilerde önemli bir turistik noktadır. Bugün, üst katlarında, çarpıcı manzaralar bulabileceğiniz dokuz katlı binada asansörle ulaşılan bir kafe, restoran ve bir gece kulübü yer alıyor.

 

 

7-Selimiye Camii-Edirne

Selimiye Camii ve Külliyesi

Selimiye Cami Ülkemizin Edirne ilinde bulunur. Osmanlı Padişahı olan 2. Selim’in Mimar Sinan’a yaptırdığı camidir. Mimar Sinan’ın 90 yaşında yaptığı bu eser ustalık eseri olarak bilinir. 1568-1575 yılları arasında inşa edilmiştir.

 

 

 

 

8-Yeşil Külliyesi-Bursa

Bursa Yeşil Türbe

Yıldırım ilçesinin Yeşil Semtinde bulunmaktadır. İsmini yeşil çinilerden alan Yeşil Külliyesi; camii, türbe, medrese, imaret ve hamamdan oluşmaktadır. Çelebi Sultan Mehmet tarafından inşa edilen Yeşil Külliyeden günümüze Yeşil Camii, Yeşil Türbe ve Sultaniye Medresesi sağlam olarak ulaşmıştır.

Yeşil Camii: Çelebi Sultan Mehmet tarafından Mimar Hacı İvaz’a inşa ettirilmiştir. İki katlı iki kubbeli olarak inşa edilen Yeşil Camii adını süslemelerde kullanılan yeşil çinilerden almıştır. Erken Osmanlı mimarisini yansıtan Yeşil Camii kusursuz mimari tekniği ve görkemli yapısı ile dikkat çekmektedir. Çeşitli motifler ve çiniler ile kaplı Yeşil Camii iç ve dış mimarisi ile büyüleyici bir güzellik oluşturmaktadır. Yeşil Camiinin karşısında bulunan ve külliyeyi oluşturan Yeşil Türbe ve günümüzde Türk İslam Eserleri müzesi olarak kullanılan Sultaniye Medresesi görülmesi gereken tarihi eserlerdendir.

 

9-Cunda Adası-Balıkesir

Ayvalık Cunda Adası

Ayvalık’ın en gözde yerlerinden olan Cunda Adası; Ayvalık’ın yerleşim yeri olan tek adadır. Alibey ismi ile de anılan adaya Ayvalık’tan tekne ile ya da araç ile gidebilirsiniz. Cunda Adası özel mimarisi ve tarihi güzellikleri ile adeta açık hava müzesini andırıyor. Harika bir tatil yapacağınız bu adaya mutlaka gitmelisiniz.

 

 

 

10-Truva Antik Kenti-Çanakkale

Truva Antik Kenti ve Atı

Tarihte önemli olaylara şahitlik eden Çanakkale ilimizde bulunur. 1998  yıllında UNESCO Dünya miras listesine alınmıştır. Truva bölgesi bugün ziyaretçilerin sıkça uğradığı bir yerdiği tam olarak Hisarcık’da bulunur. il merkezine 30 km uzaklıktadır. Yolunuz düşerse mutlaka uğrayın derim.

 

 

 

11-Sapanca Gölü-Sakarya

Sapanca Gölü

Sapanca ilçesinin en önemli yeri hiç şüphesiz 16 km uzunluğa sahip Sapanca Gölüdür. Ormanlar ile çevrili Sapanca Gölü doğa harikası güzelliği ile dikkat çekmektedir. Sapanca ilçe merkezinde yer alan sahilde yürüyüş yapabilir ve Sapanca Gölünün muhteşem manzarasına sahip kafe ve lokantalarda oturup bir şeyler yiyip, içebilirsiniz. Ayrıca tekne kiralayıp gölde gezinti yapabilirsiniz.

 

 

 

12-Termal Kaplıcaları-Yalova

Termal Kaplıcaları

Yalova ilimizin Termal İlçesinde  bulunan bu kaplıca ilimizi ve ilçemiz aynı zamanda ülkemiz için önemli bir yere sahiptir. Bu kaplıca şifa kaynağıdır. Bu şifa kaynağında şifa bulmak isteyen yerli ve yabancıların uğrak yeridir. İlçemize gelen yabancıların çoğu bu kaplıcalar için gelmektedir. Kaplıcaları çok önemli olan ilçemizin turizm kenti olmasına da vesile olmuştur. Bu kaplıca suları cumhuriyet döneminde bakımsızlıktan kullanılamaz hale gelmişti. Buraya ziyaret düzenleyen Atatürk bu kaplıca sularına el atmıştır. O günden sonra kaplıca suları ülkemiz ve ilimiz için bir şifa kaynağı olmuştur.

 

 

13- Ayder Yaylası- Rize

Ayder Yaylası

Rize’nin Çamlıhemşin ilçesinde bulunur. Bu yayla 1300’lü yıllarında Halalılar tarafında kurulmuştur. Rakımı 1350 metre olan yaylada yaz kış kar bulunur. Bu nedenle yazın çok serin olmaktadır. Ayrıca yaylada kaplıcalar bulunur. Buraya her yıl festivaller yapılmaktadır. Buraya gelip bu harika yaylayı görüp bol bol fotoğraf çekmelisiniz.

14-Side Antik Kenti-Antalya

Side Antik Kenti

Birçok medeniyete ev sahipliği yapan Side Antik Kenti m.ö 7 yy’da inşa edildiği söylenmektedir. Side isminin nar anlamına geldiği şehrin adete denizle iç içe olduğunu görmek ve burada tarihi ve coğrafyası insanı adeta büyülüyor. Burada mermerde yürüyüp ayaklarını aynı zamanda kuma değmesi farklı bir lezzet katmaktadır.

 

 

15-Manavgat Şelalesi-Antalya

Manavgat Şelalesi

Manavgat Çayı üzerinde bulunan Manavgat Şelalesi yüksekten akan suları ile harika bir güzellik oluşturuyor.  Manavgat ilçesinde bulunan Manavgat Şelalesi ihtişamlı görüntüsü ve yemyeşil çevresi ile göz dolduruyor. Manavgat şelalesinde muhteşem manzara fotoğrafları çekebilirsiniz. Ayrıca şelalenin çevresinde bulunan ağaçlarla kaplı yeşil alanda şelale manzarasına karşı piknik yapabilirsiniz. Manavgat şelalesinin etrafında kafe ve restoran bulunmaktadır. Şelale manzarasına karşı oturup çay içmenin ya da yemek yemenin tadına varmalısınız. Keyifli zamanlar geçireceğiniz bu doğal güzelliğe sahip Manavgat Şelalesini gezi listenize mutlaka eklemelisiniz.

 

16-Köprülü Kanyon-Antalya

Köprülü Kanyonu

Isparta’dan başlayan Antalya’da denize dökülen Köprüçayın vadisidir. Köprüçay üzerinde her yıl rafting yapılmaktadır. Çay üzerinde iki tane tarihi köprü bulunduğu için Köprülü Kanyon ismini almıştır. Bu köprülerden büyük olanı usta küçük olanı ise ustanın çırağı tarafından yapılmıştır. Köprüçay’ın coşkulu akan sularında rafting yapabilirsiniz. Ayrıca Köprülü Kanyonunda harika manzaralara şahit olacaksınız.

 

 

17-Eğirdir Gölü-Isparta

Eğirdir Gölü-Isparta

Eğirdir ilçe sınırlarında yer almaktadır. Ülkemizin 4.büyük tatlı su gölüdür. Kuzey güneydoğrultusunda 50 km uzunluğa, ortama 14 metre derinliğe sahiptir. Göl içinde Can Adası ve Yeşilada bulunmaktadır. Eğirdir Gölü ve çevresi; su sporları, balık avcılığı, rüzgar sörfü, yamaç paraşütü, kamp te karavan turizmi, kuş gözlemciliği, yüzme ve trekking gibi sporlar için elverişlidir. Göl kıyısında yüzme ve su sporları yapılabilecek plajlar bulunmaktadır.

 

 

18-Lavanta Vadisi-Isparta

Lavanta Vadisi-Isparta

Keçiborlu ilçesinde yer almaktadır. Lavanta Vadisi ülkemizin en önemli lavanta üretimi yapılan yerlerdendir. Sessiz, sakin, huzurlu bir ortamda lavantalar güzel kokusunu içiniz çekebilirsiniz. Ayrıca Lavanta Vadisinde güzel fotoğraflar çekebilirsiniz.

 

 

19-Kız Kalesi (Deniz Kalesi)-Mersin

Erdemli Kız Kalesi

Erdemli ilçe merkezine 23 km uzaklıkta yer almaktadır. Erdemli ilçesinin en önemli turizm merkezidir. Kız Kalesi; Korkykos Kalesinin 200 metre açığındaki küçük bir adacık üzerinde yer almaktadır. Kaleye kıyıdan balıkçı motorları ile gidilmektedir. 1448 yılında Karamanoğlu İbrahim Bey tarafından onarılan Kız Kalesi günümüzde çok iyi durumdadır. Kız Kalesi 8 burca sahiptir. Muhteşem bir eser olan kız Kalesi Mersin ilinin en önemli tarihi yapılardandır. Ayrıca Kız kalesinin önündeki mavi bayrak ödülünü almış olan plajda denizin tadını doyasıya çıkarabilirsiniz.

 

 

20-Mamure Kalesi-Mersin

Anamur Kalesi

Anamur ilçe merkezine 8 km uzaklıkta bulunan Bozdoğan Köyünde yer almaktadır. Mamure Kalesi antik kalıntılar üzerine inşa edilmiştir. İlk olarak kim tarafından yapıldığı bilinmeyen kalenin 14. Yüzyılda Karamanoğulları tarafından büyük bir onarım gördüğü ve Mamura ismini bu zamanda alındığı bilinmektedir. Kale daha sonra Osmanlı Döneminde çeşitli zamanlarda onarım görmüştür. 18. Yüzyılda Osmanlı Döneminde onarımdan geçen kaleye birçok yeni yapı eklenmiştir. Günümüzde kalenin güney kısmında sahil kenarında beş kule, fener kulesi, iç avluda yedi burç, çeşme, depolar, su sarnıçları ve bazı yapıların kalıntıları bulunmaktadır. Sahil kenarında yer alan tarihin ve doğanın buluştuğu muhteşem bir güzelliğe sahip Mamure Kalesi görülmesi gereken yerlerdendir.

 

21- Ahlat Mezar Taşları-Bitlis

Ahlat Mezar Taşları Nerede

Bitlis’in ilçesi olan Ahlat; Van Gölünün kıyısında yer almaktadır. Uzun yıllar boyunca Selçuklu devletine ev sahipliği yapmış Ahlat’ ta Selçuklu Döneminin taş işçiliği ve inanışını en güzel şeklinde yansıtan mezar taşları adeta görünümü ile Orhun Kitabelerini andırıyor. Selçuklu döneminden kalma Selçuklu mezar taşları Bitlis’in Ahlat ilçesinde bulunmaktadır. Çeşitli yerlerde bulunan Selçuklu mezar taşları Ahlat ilçesinin merkezinde ve mahallerinde yer almaktadır. Bundan dolayı ulaşın problemi yoktur. Bitlis merkezde kalkan Ahlat arabaları ile rahatlıkla ulaşabilirsiniz ya da özel aracınız ve gezi grupları ile de gidebilirsiniz.   

 

 

22-Saint Pierre kilisesi-Hatay

Saint Pierre Kilisesi

Antakya İlçe merkezine 2 km uzaklıkta bulunur. Bu yapı daha önce doğal bir mağaraydı. m.s 29-40 yıllarında Hz. İsa’nın Havarisi olan Saint Pierre buraya gelmiştir. Bu mağarayı kilise olarak inşa edip halka burada dini anlatmıştır. Bu nedenle Hristiyanların ilk kilisesi sayılıyor. Yani Hristiyanların dini yaymak için kullandığı ilk mekândır. m.s 12-13. Yüzyıllarda buraya gelen haçlılar kiliseye eklemeler yapıp gotik bir tarzda inşa edilmiştir. Burada m.s 4-5. Yüzyıllara ait mozaikler bulunmuştur. Kilise de kutsal kabul edilen su bulunur. Ayrıca tehlike arz edildiğinde kaçmak için bir tünel bulunur. 1983 yıllında papa 6. Paul burayı Hrisyanların hac yeri ilan edilmiştir.  Bu nedenle her yıl 29 Haziranda Katolik kilisesince burada ayin yapılmaktadır. Bu kilise Hristiyanlar için çok önemli bir yeri vardır.

 

23-Salda Gölü-Burdur

Salda Gölü

Yeşilova ilçe merkezine 4 km uzaklıkta yer almaktadır. Burdur il merkezine ise 60 km uzaklıkta bulunmaktadır. 44 km büyüklüğe sahip Salda Gölü 180 metre derinliğe sahiptir. Salda Gölü ülkemizin en derin göllerindendir. Tatlı suya sahip gölde sazan balıkları yetişmektedir. Göl üzerinde yer alan 7 tane ada yazın suların çekilmesi ile ortaya çıkıyor ve doğal bir güzellik oluşturuyor. Salda Gölü içinde bulunan magnezyum, soda ve kilden dolayı bazı cilt hastalıklarına iyi gelmektedir. Masmavi renge sahip Salda Gölünün çevresinde çeşitli kampingler ve plajlar bulunmaktadır. Çok sayıda plaj ve konaklama tesisi bulunan bu alanda Orman Plajı ve Halk Plajı en çok dikkat çeken plajlarıdır.

 

24- Çifte Minareli Medrese-Erzurum

Erzurum İlimizde bulunan Bu medrese Anadolu Selçuklu Devleti eseridir. Bu eseri Selçuklu Hükümdarı Alaaddin Keykubad kızı için inşa etmiştir. İnşa tarihi 13. Yüzyıl olarak bilinir. 26 metre yüksekliği ile göz kamaştırmaktadır. Bu medrese çinileri ile dikkat çekmektedir. Gezi rotanızda mutlaka bulunması gereken bir yerdir.

 

 

25-Efes Antik Kenti- İzmir

Efes Antik Kenti

Selçuk denilince akla ilk olarak Efes Antik Kenti gelir. Tarihi geçmişine rağmen günümüze sağlam olarak ulaşan Efes Antik Kenti görülmesi gereken tarihi güzelliklerdendir. Selçuk’tan kalkan arabalar ile rahatlıkla ulaşabilirsiniz. Efes Antik Kentine müze kartı ile ücretsiz girebilirsiniz. Efes Antik Kentinde göreceğiniz tarihi yapıtları tek tek ele alalım.

Çifte Kilise: Yüz yılardır varlığını devam ettiren Çifte Kilise Efes Antik Kentinde yer almaktadır. MS 2. Yüz yılda Roma Döneminde yapılan bu eser antik kentte büyüleyici güzelliği ile karşınıza çıkacaktır.

Hadrian Tapınağı: Efes Antik kentinde akrapol bölümünde bulunmaktadır. İmaparator Hadrian için yapılan tapınak yerli ve yabancı turistlerin dikkatini çeken eserlerdendir.

Trajan Çeşmesi: Efes Antik Kentinin en önemli eserlerindendir. Hadrian Tapınağının ilerisinde bulunan Trajan çeşmesi iki katlı yapısı ile harika bir görüntü oluşturuyor. Büyük bir havuza sahip olan çeşmenin su akan bölümünde Trajan heykeli bulunmaktadır. İhtişamlı bir eser olan bu çeşme derin tarihi ile etkileyici bir güzellik oluşturuyor.

St John Kilisesi: Efes Antik Kentinin en görkemli yapısı olan St John Kilisesi Bizans döneminin önemli kalıntılarındandır. Efes antik kenti gezinizde bu kilisenin görkemli görüntüsü sizi etkileyen eserler arasında olacaktır. Ayrıca antik kentte bulunan Meryem Ana Kilisesi, tiyatro bölümü, Celsus Kütüphanesi, Domitianus Tapınağı, hamamlar, tuvaletler ve ihtişamlı kapılar dikkatinizi çekecek diğer eserlerdendir. Ayrıca Efes Antik kentte bulunan yedi uyuyanlar mağarası hikayesi ile dikkatinizi çekecek yerlerdendir. Keyifli bir tarihi gezi yapmak istiyorsanız Efes Antik kentini mutlaka ziyaret etmelisiniz.

26-İzmir Saat Kulesi-İzmir

İzmir Saat Kulesi

İzmir’in sembolü olan Saat Kulesi Konak meydanında bulanmaktadır. 1901 yılına II. Abdülhamit Döneminde 25 metre uzunluğunda yapılan tarihi saat kulesi işlemeleri, dört köşesinde bulunan çeşmeleri ve görüntüsü ile hayran bırakıyor. İzmirlilerin buluşma noktası olan saat kulesi gece ışıklarının yanması ile harika bir görüntü oluşturuyor. Saat kulesine karşı banklarda oturup, güvercinler arsında bu eşsiz güzelliği seyretmelisiniz.

 

 

27-Asansör-İzmir

İzmir’e kuş bakışı ile seyretmek istiyorsanız mutlaka tarihi Asansörü ziyaret etmelisiniz. Konak meydanına yürüme mesafesinde olan Asansör gezi listenizin ilk sıralarında bulunması gereken yerlerdendir. 1907 yılında Nesim Levi tarafından iki semti buluşturmak için özellikle de hamile ve yaşlılar için yapılmıştır. Tarihi Asansörün çıkmaz sokağına girdiğinizde eski evler arasında yürüdükten sonra bu ihtişamlı eseri göreceksiniz. Asansöre binip kurucusunun şarkıları eşliğinde yukarı çıkacaksınız. Burada İzmir’in eşsiz manzarasına şahit olacaksınız. Ayrıca burada restoran ve kafe bulunmaktadır.

 

 

28-Şirince Köyü-İzmir

Şirince

Selçuk ilçesine 8 km uzaklıkta bulunan Şirince köyü doğal güzelliği ile görülmesi gereken yerlerdendir. Köyü çevreleyen yemyeşil tabiatı, dar sokakları ve beyaz beyaz evleri ile şirin bir görünüme sahip olan köy hafta sonu İzmirlilerin uğrak yeridir. Her yıl ekim ayında Şarap Festivali yapılan şirince sessiz bir tatil isteyenlerin gözde yerlerindendir.

 

 

29-Bafa Gölü Milli Parkı-Muğla

Bafa Gölü

Milas’ın doğal güzelliklerinden olan Bafa Gölü içinde barındırdığı binlerce kuştan dolayı milli park ilan edilmiştir. 7 bin hektarlık alanı kaplayan Bafa Gölü Milli Parkı çam ormanları ile kaplıdır. Her köşesinde birçok doğal güzelliği barındıran Bafa Gölü Milli Parkı sınırları içinde bulunan Herakleia Antik Kenti ve Latmos Antik Kenti ile tarihi güzelliklerini de gözler önüne sermektedir. Ayrıca Bafa Gölünde Menci Adası ve Hayalet Adası bulunmaktadır. Bu adalara günübirlik geziler yapabilirsiniz.

 

 

30-Cennet Adası-Muğla

Marmaris Cennet Adası

Ada olarak anılan Cennet Adası aslında yarımadadır. Cennet Adasına tekne ile ya da Yalancı Boğazdan eşsiz manzara eşliğinde yürüyerek ulaşabilirsiniz. Deniz ve doğanın buluştuğu Cennet Adası huzurlu bir ortam arayanların gözde yerlerindendir. Cennet Adasında bulunan iskelenin çevresinde restoran ve kafeler bulunmaktadır. Burada oturup denizin ve adanın muhteşem manzarasını izleyebilirsiniz. Ormanlar ile kaplı Cennet Adasında doğal güzelliğe sahip bir mağara bulunmaktadır. Sarkıt ve dikitleri ile etkileyici bir güzellik oluşturan mağarayı ziyaret etmenizi tavsiye ederim.

 

31-Afrodisias Antik Kenti-Aydın

Afrodisias Antik Kenti-Aydın

Karacasu ilçesinde yer almaktadır. M.Ö.1 .yüzyıl sonlarında kurulan antik kent döneminin en önemli kentlerindendir. Çeşitli hükümdarlıklar zamanında kullanılan antik kentte günümüzde bulunan gezilecek yerler şunlardır:

Tiyatro: Roma Döneminde 7 bin seyirci kapasitesine uygun olarak iki bölüm şeklinde inşa edilmiştir. Günümüzde mevcut olan tiyatro görkemli yapısı ve manzarası ile büyüleyici bir güzellik oluşturmaktadır. Tiyatro bölümünün hemen yanında agora ve Afrodit Tapınağı yer almaktadır.

Afrodit Tapınağı: Antik kentin en önemli yapılarındandır. M.Ö. 1. Yüzyıl sonlarında yapılan tapınak M.S. 500 yıllarında tapınak Hıristiyan Kilisesine çevrilmiştir. Günümüze kadar ulaşan tapınak görülmesi gereken eserlerdendir.

Hadrian Hamamı: M.S. 2. Yüzyılda Roma İmparatoru Hadriana adına inşa edilmiştir. Roma mimarisine uygun olarak yapılan hamamın etrafı surlar ile çevrilidir. Hamamın önünde bulunan çeşmeler işçiliği ile muhteşem bir güzellik oluşturmaktadır. Ayrıca antik kentte yer alan Piskopos Sarayı, meclis binası, Sebastıon yani dini merkez ve stadyum günümüze ulaşan önemli eserlerdendir. Afrodisias Antik Kentini ziyaret edebilir ve bu tarihi eserleri yakından izleyebilirsiniz.

32-Bodrum Kalesi-Muğla

Bodrum Kalesi

Bodrum’un önemli sembollerinden olan Bodrum Kalesi ilçe merkezinde yer almaktadır. Bodrum Kalesi Saint Jean Şövalyeleri tarafından 15. yüzyılda iki liman arasında bulunan bir kayalık üzerine inşa edilmiştir. Kare planlı olarak yapılan Bodrum Kalesinin içinde çeşitli ülkelerin adını alan kuleler bulunmaktadır. Bu kuleler; Fransız Kulesi, İtalyan Kulesi, Alman Kulesi, Yılanlı Kule ve İngiliz Kulesidir. 7 kapısı bulunan Bodrum Kalesinin her kapısında farklı hayvan figürlerinden oluşan armalar bulunmaktadır. İhtişamlı bir mimariye sahip Bodrum Kalesinde yer alan 14 sarnıç, kale korugan, II. Mahmut tuğrası, asma köprü ve su hendeği büyüleyici bir güzellik oluşturmaktadır. Günümüze sağlam olarak ulaşan Bodrum Kalesi; Sualtı Arkeoloji Müzesi olarak hizmet vermektedir. Türkiye’nin tek su altı müzesi olan Sulatı Arkeoloji Müzesinde su altında bulunan eserler sergilenmektedir. Özellikle bu müzede sergilenen Doğu roma Batığı, Cam Gemisi, Uluburun Batığı, Sikke ve Mücevherat Salonu oldukça dikkat çekmektedir. Bodrum Kalesi pazartesi dışında her gün ziyarete açıktır.

33- Malabadi Köprüsü, Batman

Malabadi Köprüsü

Bu köprü Diyarbakır-Batman yolu üzerinde bulunur. İl merkezine yaklaşık 7 km uzaklıktadır. Bu köprü Artukoğulları tarafında 1147 yıllında inşa edilmiştir. Günümüzde yeni bir köprü yapıldığı için burada ulaşım yapılamıyor. Köprü üzerinde nişlerin içerisinde, insan, hayvan, güneş motifleri bulunmaktadır. Fakat eski heybeti ile hala ayakta durmaktadır.

 

 

34-Ulubey Kanyonu-Uşak

Ulubey İlçemizde bulunan bu kanyon sadece ülkemiz için değil dünyaca önemli bir kanyondur. Bu kanyon ABD’deki Arizona Eyaleti sınırları içerisinde bulunan Büyük Kanyon’dan sonra dünyanın en büyük 2. kanyonudur. Bu kanyon daha önce pek bilinmese de son yıllarda yapılan hizmetlerle burası yavaş yavaş tanıtılmaya başlandı. İlçemizde Ulubey Çayı ve Banaz çayı boyunca irili ufaklı birçok kanyon bulunmaktadır. Kanyonun toplam uzunluğu 75 km’ye ulaşmaktadır. Bu kanyon sayesinde burada bulunan bütün kanyonlar saklı bir cennete dönüştü. Kanyonda ilçenin jeolojik özelliğinden dolayı kanyonda her türlü meyve ve sebze yetişmektedir. Kanyonda gezintiye çıkmalısınız bu yeşilliklerin içinde gezmekle bitiremezsiniz. Ülkemizde bulunan bu saklı cennete birde Cam teras kavuşunca güzelliğine güzellik katmıştır. 2005 yıllında açılan bu Cam Terasla kanyona ayrı bir renk katmıştır. Bu cam terasa çıkınca bütün kanyon ayaklarınızın altında kalmaktadır. Müthiş bir manzara keyfi yaşayabilirsiniz. Buradan kanyonun tümüne hakim noktadasınız keyfinizce fotoğraf çekebilirsiniz. Yalnız yerden 150 metre yüksekliktedir. Yükseklik korkusu olanlar buraya gelmeden düşünerek cam terasa gelsin.  Bu kanyona gelmek isteyen il merkezine yaklaşık 29 km uzaklıktadır. Grup şeklinde gelinebilir. Konaklama olarak Uşak merkezde ya da Ulubey’de konaklanabilir. İsteyen olursa burada bulunan Bungalov evlerde kalabilir. Yâda isteyen olursa burada çadır kurabilir. Yaz mevsiminde sevdiğiniz kişileri yanınıza alıp bu kanyonu keşfetmeye gelmelisiniz. Burayı kesinlikle yaşamalısınız.

35-Pamukkale Travertenleri-Denizli

Pamukkale Travertenleri

Pamukkale ilçesinin en önemli yeridir. Pamukkale’ye gelip de travertenleri görmeden gidilmez. İlçeye masal gibi beyazlığını veren travertenler güzelliği, albenisi ve harikulade atmosferi ile dikkat çekmektedir.Kimyasal reaksiyon sonucu çökme ile meydana gelen kayaların termal suyun hava ile birleşmesi sonucu kalsiyum karbonat birikir. Böylece travertenler beyaz pamuk gibi olan eşsiz bir güzelliğe kavuşur. Pamukkale travertenlerini temizliğe dikkat ederek gezebilirsiniz. Adeta bir cennet köşesinde geziyormuş hissi veren travertenlerde harika manzaralara sahip fotoğraflar çekebilirsiniz. UNESCO Dünya Miras listesinde alan Pamukkale Travertenlerini Denizli gezinizde ziyaret etmenizi tavsiye ederim.

 

36- Nemrut Dağı Milli Parkı, Adıyaman

Nemrut Dağı Milli Parkı

İlimize bağlı Kahta ilçesinde bulunur. İl merkezine yaklaşık 100 km uzaklıktadır. Nemrut Dağı Dünyanın 8. Harikası olarak bilinir. Bu dünya harikasını mutlaka görmeye gelmelisiniz. Gelirken rahat kıyafet giyin. Özellikle ayakkabılarınız rahat olsun. Akşamüstü gidecekseniz yanınıza mutlaka kalın bir kıyafet de alınız. İlçeden buraya Nemrut Dağı turlar yapılıyor. Bu turlara Katılabilirsiniz. Nemrut Milli Parkı ücretli olup Ücreti de 13 tl’dir. Öğrenci iseniz ayrı bir indirim vardır. Nemrut Dağına çıkmak her baba yiğidin harcı da değildir. Uzun ve engebeli bir süreç sizi bekliyordur. Eğer yaşlı, kalp probleminiz varsa veya engeli kardeşlerimiz varsa hiç sıkıntı etmeyin burada ücret karşılığında binek hayvanlarla gidilebiliyor. Parka çıktığınızda birçok heykel ve kalıntı ile karşı karşıya kalabiliyoruz. Bu heykellerden bir iki tanesinden bahsedelim. Aslan Heykeli: Güç sembolüdür. Kartal Heykeli: Her yerde gözü var anlamındadır. Bunun gibi birçok heykel ve kalıntı görmek mümkündür. Nemrut Dağında güneşin doğuşu ve batışını seyretmek çok ayrı bir duygudur. Nemrut dağında inince orada bir cafe bulunur. Üşüyenler yada yorulanlar olursa gelip burada oturup çay içilebiliyor. Ayrıca burada hediyelik eşyaların satıldığı bir dükkan bulunuyor. Bu dükkanda Çok güzel küçük heykeller bulunur. Gelirken hediyelik olarak bunları getirebilirsiniz. Ayrıca burada konaklama yerleri bulunmaktadır

 

37-Ölüdeniz-Muğla

Ölüdeniz- Fethiye

Fethiye ilçe merkezine 11 km uzaklıkta bulunan Ölüdeniz güneşi, kumu ve tertemiz suyu ile dikkat çekmektedir. Sarp kayalıklar ve yeşillikler ile çevrili olan Ölüdeniz görülmesi gereken doğal güzelliklerdendir. Muhteşem bir güzelliğe sahip Ölüdeniz çok sayıda gezi alternatifini de içinde barındırmaktadır.Dünyanın en güzel kumsalı seçilen ve mavi bayrak ödülü olan Ölüdeniz Plajında denizin tadını doyasıya çıkarabilirsiniz. Ayrıca Ölüdeniz’in yanında yer alan günübirlik dinlenme tesisi olarak yapılan orman içinde yer alan Ölüdeniz Tabiat Parkına da gidebilirsiniz. Bu tabiat parkında günübirlik tatil yapabilirsiniz. Yemyeşil tabiata sahip bu parkta yamaç paraşütü de yapılmaktadır. Ölüdeniz muhteşem görüntüsü eşliğinde yamaç paraşütü yapmanın keyfine varabilirsiniz.Ayrıca Kıdrak Tabiat Parkı olarak anılan Ölüdeniz Tabiat parkında tarihi kalıntılar da bulunmaktadır. Bu tabiat parkında doğa yürüyüşü yapabilir ve olta ile balık tutabilirsiniz. Ölüdeniz’den tekne turları ile mavi yolculuk yapabilir ve Kelebekler Vadisi ile Gemiler Adasına gidebilirsiniz.

 

38-Anıtkabir, Ankara

Anıtkabir

Ankara ilimizin Merkezi ilçesi olan Çankaya’da bulunur. Burada Türkiye cumhuriyetin kurucu lideri Mustafa Kemal Atatürk’ün Ankara Anıttepe’de bulunan anıt mezarıdır. Buraya yıl içerinde yerli ve yabancı birçok turist ziyaret etmektedir. Yolunuz Ankara’ya düştüğünde gideceğiniz ilk yer burası olmalıdır.

 

 

 

39-Harikalar Diyarı, Ankara

Harikalar Diyarı, Ankara

Ankara ilimizin Sincan ilçesinde yer alan Harikalar Diyarı Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından büyük bir park olarak hizmete açılmıştır. Avrupa’nın en büyük kentsel parklarından biri olan Harikalar Diyarı Sincan ilçesinin turizm açısından gelişmesini sağlamıştır. Harikalar Diyarı Parkında; spor alanları, piknik alanları, kültürel alanlar, yeşil alanlar, nikah salonu ve masal adası gibi rekreasyon alanları bulunmaktadır. Sincan ilçesinde bulunan masal gibi bir yer olan Harikalar Diyarını ziyaret edebilir ve burada sevdikleriniz ile eğlenceli anlar yaşayabilirsiniz.

 

40-Kapadokya Balon Gezisi, Nevşehir

Kapadokya Balon Gezisi

Kapadokya Bölgesi, Nevşehir ilimizde bulunan en harika yerlerinden biridir. Bu bölge çok harika bir bölgedir. Her köşesini görüp fotoğrafını çekip ölümsüzleştirebilirsiniz. Bu bölgeyi Balon turu yaparak gezebilirsiniz. Balon turunda eşsiz güzellikte bulunan vadi ve peribacaları izleyebilirsiniz. Göreme, uçhisar, ürgüp bölgelerini de gezmenizi tavsiye ederim.  

 

 

41- Gölcük Gölü-Bolu

Gölcük Gölü

Gölcük Gölü Bolu merkezden 17 km uzaklıktadır. Bazen hani söz biter her ey ortada olur yaa. işte bu göl de öyle bir göl resmine bakıp ne kadar harika manzaralı bir göl olduğunu siz de karar verebilirsiniz. Burada bol bol fotoğraf çekmeden geri dönmeyiniz.

 

42-Gümüşler Manastırı, Niğde

Niğde ilimizin Gümüşler kasabasında bulunur. Niğde il merkezine yaklaşık 9 km uzaklıktadır. Büyük bir kaya içinde oyulmuş bu manastır. Kapadokya bölgemizde korunarak günümüze gelmeyi başarmıştır. Bölgeden en büyük manastır olarak bilinir. Bizans dönemine ait olunduğu söylene bu manastır 1973 yıllında koruma altına alınmıştır. Bu harika yapıyı görmeden geri dönmeyiniz.

 

 

 

43-Mevlana Müzesi ve Türbesi, Konya

Mevlana Müzesi ve Türbesi

Karatay ilçe merkezde Aziziye Mahallesinde yer almaktadır. Sözleri ve yaşamı ile tarihimizin önemli şahsiyetlerinden olan Mevlana Celaleddin Rumi hoşgörü ile tüm dünyanın gönlünü fethetmiş bir kişidir. Gel ne olursan ol yine gel diyen Mevlana tüm dünya tarafından saygı ile anılmaktadır. Bundan dolayı Mevlana türbesi her yıl milyonlarca insan tarafından ziyaret edilmektedir. Kente farkı bir hava veren Mevlana Türbesi büyük bir bahçe içinde yer almaktadır. 1274 yılında Mevlana’nın vefatı üzerine yapılan türbe zamanla eklemeler yapılar bugünkü halini almıştır. Türbe içinde Mevlana ve ailesine ait mezarlar bulunmaktadır. Mevlana müzesi ise türbenin hemen yanında yer almaktadır. Bu müze içinde Selçuklu döneminden eserler el yazması Kuran Kerimler ve dervişlerin hayatını anlatan heykeller ve objeler bulunmaktadır. Büyük bir alanda huzur veren bir yapıya sahip olan Mevlana Türbesini ziyaret etmenizi tavsiye ederim.

44- UZUN GÖL-Trabzon

Uzungöl

Çaykara ilçesine 19 km uzaklıkta yer almaktadır. Uzungöl’e Trabzon merkezinden ve Çaykara ilçe merkezinden kalkan araçlar ile rahatlıkla ulaşabilirsiniz. Uzungöl Haldizen Deresini kapanması ile oluşmuştur. Yeşilin her tonuna sahip olan Uzungöl muhteşem güzelliği ile büyülemektedir. Yeşiller içinde bulunan Uzungöl çevresinde hediyelik eşya satan dükkânlar, alabalık lokantaları, cami ve konaklama tesisleri bulunmaktadır. Uzun Gölün yakınında yer alan alabalık lokantalarında alabalık yemenizi tavsiye ederim. Gerçekten çok lezzetli alabalıklar yapılmaktadır. Muhteşem güzelliğe sahip Uzungöl ’de birbirinden güzel fotoğraflar çekebilirsiniz.

 

45- Ihlara Vadisi, Aksaray

Ihlara Vadisi

Aksaray İlimizin Güzelyurt ilçesinde bulunur. İl merkezine yaklaşık 40 km uzaklıktadır. Hasandağı Volkanından püskürtülen lavların dış kuvvetlerin etkisi ile burada muhteşem bir kanyon oluşmuştur. Buraya yolunuz düşerse mutlaka bu eşsiz güzelliği görmelisiniz. Burada birçok kilise ve manastır’da bulunur.

 

 

46-Eskişehir Balmumu Heykeller Müzesi,Eskişehir

Balmumu Heykeller Müzesi

Balmumu Heykeller Müzesi Eskişehir de Dünyanın pek çok ülkesinde bulunan Madam Tussaud Müzesi’nin Ülkemizdeki ilk ve tek örneğidir. Bu müze Eskişehir ilimizin Odunpazarı Semtinde bulunur. bu müze Eskişehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen katkıları ile 2013 yıllında ziyaretçileri ile buluştu. Öncelikle Balmumu Heykel hakkında biraz bilgi vermek istiyorum. Balmumu: canlı görünümlü heykeller yapmaya müsait bir malzemedir. Bu malzemeden yapılmış ilk heykel müzesi 1835 yıllında Londra’da açılan Madam Tussauds Müzesidir. Daha sonra bu heykel müzesi dünyanın çeşitli yerlerinde de görülmeye başladı. 2013 yıllında ise ülkemizde açıldı.Bu müze de başta Mustafa Kemal Atatürk ve ailesi olmak üzere toplamda 160 heykel bulunmaktadır. Bu heykeller, kurtuluş savaşı yıllarında kahramanca savaşan komutanlar, bugüne kadar Türkiye cumhuriyeti devletini yöneten devlet adamları, dünyaca ünlü siyasetçiler, spor ve sanat camiasında önemli kişilerin heykelleri de bulunmaktadır. Bu heykeller 5 farklı bölümde oluşmaktadır. Her bölümde fotoğraf çekebilme şansına sahipken Salon D bölümünde Fotoğraf çekmek ücretlidir. Burada fotoğraf çekmek 7 lira gibi bir ücret ödemek gerekir.

47- Zeugma Antik Kenti ve Müzesi, Gaziantep

Zeugma Mozaik Müzesi- Çingene Kızı Mozaiği

Bu müze Antep ilimizin merkezinde bulunur. Zeugma antik kentinde yapılan kazılardan elde edilen Mozaikleri burada sergilenmektedir. Bu müzede Dünyada en büyük mozaik müzesi sayılıyor. Bu mozaiklerin içinde en önemli yapı da Çingene Kızı Mozağidir. 2011 yıllında hizmete giren müze 13 renk armonisinden oluşmuştur. Müzemiz pazartesi günleri dışında her gün açıktır. Müze kartı ile ücretsiz gezebilirsiniz. Yolunuz düşerse mutlaka uğramanız gereken yerlerden biridir.

 

48- Balıklı Göl, Şanlıurfa

Balıklıgöl

Bu göl Urfa ilimizin en önemli ziyaret edilen  yerlerden biridir. Urfa ilimize gelen kişilerin ilk uğradıkları mekândır diyebiliriz. Bu göl inanç konusunda önemli bir yer sahiptir. Hz. İbrahim için Ateşin serin ve selamet olduğu mekândır. Hz. İbrahim Nemrut’a karşı baş kaldırmış Nemrut tarafında Hz. İbrahim için ateş hazırlayıp Urfa Kalesinden ateşin içine atmıştır. Fakat ateş yakmamış. Ateş suya içindeki odunlar da balığa çevrilmiştir.  Bu gölde bulunan balıkların kutsal olduğu kabul edilir. Burada bulunan balıklar yenilmez. Buraya uğrayıp balıklar yem vermelisiniz. Ayrıca balıklı göl çevresinde bulunan yapıları da ziyaret etmelisiniz.

 

 

 

49-  Valla Kanyonu-Kastamonu

Valla Kanyonu

Kastamonu ili Pınarbaşı ilçesine bağlı Muratbaşı Köyü sınırlarında yer almaktadır. İlçe merkezine 26 km uzaklıktadır. Valla Kanyonu Devrekani Çayı ile Kanlıçayın birleştiği yerden başlamaktır. Muratbaşı Köyünden Valla Mahallesine kadar stabilize bir yol vardır. Valla Mahallesinden sonra yaklaşık 1.5 km orman içinde patika bir yol ile devam edilmektedir. 1994 yılında dört öğrencinin kanyon içinde kaybolması ve 14 gün sonra Cide ilçesine çıkması bu kanyonun vahşi cennet olarak anılmasına ve çok ziyaret almasına sebep olmuştur. Kanyon içinde ekipman ve gerekli teçhizat ile gezilmektedir.

 

50-SÜMELA MANASTIRI-Trabzon

Sümela Manastırı

Maçka ilçesine bağlı Altındere Köyü sınırları içinde yer almaktadır. Sümela Manastırına ilçeden ve Trabzon’dan kalkan toplu taşıma araçları ile rahatlıkla ulaşabilirsiniz. Sümela Manastırı yüksek bir yerde oldukça geniş bir alanda yer almaktadır. Manastır öğrenci odaları, mutfak, misafirhane, kutsal ayazma ve kütüphane bölümlerinden oluşmaktadır. Sümela Manastırının MS. 375 ve 395 yılları arasında yapıldığı tahmin edilmektedir. Kendine özgü bir mimariye sahip olan Sümela Manastırı süslemeleri, freskleri, iç ve dış mimarisi ile görülmeye değer tarihi eserlerimizdendir.