Burası Bolu iline ait abant ilçesi.
Dört mevsim doğada zaman geçirip, temiz havayı ciğerlerine çekmek isteyenler için klasik rotalar arasında yer almayı başarmıştır Bolu Abant.
Abant gölüne doğru ilerlerken yoldaki akarsulardan birinin üzerine kurulu olan küçük bir köprüde durup bu pozu verdim. Altımda akan su, çıkardığı ses, ağaçların, kuşların cıvıltısı beni dünyadan alıp başka diyarlara götürdü. Temiz hava, nefes darlığı çeken bünyeme dolarken, aşırı oksijen fazla enerji kattı. Yavru bir ceylan gibi gördüğümüz her yerde durduk.  Bahar aylarında gezilip görülmesi gereken muhteşem yerlerden biri de bolu abant. Tavsiyemdir…

 

Diğer detaylı bilgiler aşağıda:

Denizden yaklaşık 1350 metre yükseklikteki gölün çevresini dolaşan 7 kilometrelik yol, yürüyüş yapmak için ideal. Ortalama bir yürüyüş temposuyla bir buçuk saat sürüyor. Abant’ın çevresini dolaşmak için üç seçeneğiniz var: Bisiklet, at, fayton.

Bisikletinizi kendiniz getirmeniz ve trafiğe dikkat etmeniz gerekiyor. At ve faytonu ise Bolu Abant’tan kiralayabilirsiniz. Gölden Mudurnu’ya doğru giden yokuş yolu tırmanıp tepeye ulaşırsanız, yorgunluğunuzu unutturan muhteşem bir göl manzarasıyla karşılaşırsınız.

Abant, göknar, sarıçam, kayın, karaçam, meşe, kavak, dişbudak, gürgen, söğüt, ardıç, ormangülü, ılgın, fındık, muşmula, papaz külahı ve kuşburnunu da barındıran zengin bir bitki örtüsüne sahip.

Yaban Hayatı Geliştirme Sahası (YHGS) olan alan, birçok yaban hayvanını barındırıyor. Çevre ormanlarda geyik, karaca, yaban domuzu, ayı, tilki, çakal, tavşan ve çok sayıda yırtıcı – ötücü kuş bulunuyor. Ama yoğun ziyaretçi trafiği sebebiyle yaban hayvanlarını göl kenarında görmek pek mümkün değil.

Göle uzanan eski iskelenin suyla buluşabilmesi için, göl yüzeyini yükseltmek üzere yapılan müdahaleler, doğu kıyılarının yükselmesine ve bazı ağaçların kurumasına neden olunca gelen tepkiler daha fazla tahribatı önledi.

Göl kenarında 3 – 4 tesis ve Bolu Valiliği İl Özel İdaresi’nin konaklama tesisleri var. Ayrıca İstanbul – Bolu yolu üzerindeki Abant sapağına dönüldükten sonra yol üzerinde pansiyon ve benzeri işletmeler var.

Bolu Abant’ın çevresi geniş çayırlıklar ve ahşap yayla evleriyle kaplı düzlüklerle dolu. Sinekli Yaylası’na, Düzce içine girerek Samandıra Şelalesi yanından veya Bolu – Abant yolunda, Abant merkeze 2 km kala sağa dönen stabilize yoldan çıkılıyor. Bu yol, 1 km. Buradan 8 km.lik bir yürüyüşle Tabiat Ana statüsündeki Samandıra Şelalesi’ne gidebilirsiniz. Onu pek çok şelaleden farklı kılan özellikleri çavlan, çağlayan ve cadı kazanı gibi ilginç jeolojik oluşumlar ve yer yer anıt ağaçların da var olduğu zengin ve bakir bir bitki örtüsü.